GoldWindin huollot, Kaasuttimien Synkronointi
Kaasuttimien synkkaus, synkronointi keskenään. Eli säädetään alipaineet jokaiselle kaasuttimelle samansuuruisiksi. Wingissä kaasutin numero 3. on vakio, eikä sitä ei voi säätää, vaan kaikki muut säädetään siihen verrattuna. Kaksi-pyttyiset moottorit, kuten esim. cx, on helpompi ja nopeampi säätää. Wingissä sylinteri nro 1. on etuoikealla, 2. etuvasemmalla, 3. takaoikealla ja 4. takavasemalla. Jos käytössä on vain kaksi letkuinen synkkausväline, niin ensin säädetään pari 1/3 ja sitten 2/4 ja lopuksi parit keskenään. Kuulostaa yksinkertaiselta, ja todellakin niin se on!
Itse ostin noin vuosi sitten Englannista kuvanmukaisen letkuhässäkän. Eli noin 2,5 metrinen letku on keskeltä laitettu kahdelle silmukalle, joiden halkaisija on n. 15 cm:ä. Letkun sisällä on teräskuula halkaisija n. 2 mm:iä. Sisin silmukka onkin erillinen yhden kierroksen päätön silmukka, jonka sisässä on myös samankokoinen teräskuula. Sisin silmukka ei ole kytketty kaasuttimien imukurkkuihin millään lailla, vaan kuula näyttää pelkästään alapisteen gravitaation avulla. Nyt kun uloimman letkun avoimet päät liitetään muovisilla M5:en letkukaroilla kahden kaasuttimen imukurkkuihin, päästään itse mittaukseen.
Kone käyntiin ja käyntilämpöiseksi. Huolto-manuaalit kertoo, paljonko tyhjäkäyntikierrokset tulee olla, missä testataan ja säädetään synkkaus. Wingissähän se pitää olla 950 rpm. Minulla oli noin 1100 rpm, mutta kokeilin myös tuolla 950 rpm. Ei ollut merkittävää eroa. Kun kone käy ja letkut on kiinni, niin alempi kuula tekee edes-takaisin liikettä, ehkä noin 10 mm:ä. Ylempi kuula siis näyttää vertailukohdan, alapisteen tai gavitaatiopisteen. Jos nostaa kierrokset esim. 3000 rpm alempi kuula alkaa pysymään paikoillaan. Mutta tyhjäkäynnillä on helppo todeta, onko alemman kuulan liikeradan keskipiste ylemmän kuulan kohdalla! Se on siinä. Itselläni kävi niin, että oikea pari 1/3 oli melkein kohdallaan, enkä alkanut säätötuuvista säätämään. Vasen pari 2/4 heittikin jo selvästi. Säätöruuvin mutteri (avainväli 8 mm) löysälle ja kokeilemaan kumpaan suuntaan pitää kääntää. Mutterin kiristys saa yleensä aikaan, että synkkaus menee "yli", mutta muutaman iteraatiokerran jälkeen löytyy se oikea kohta. Lopuksi wingissä synkataan vasen ja oikea pari keskenään. Ei tarvinnut säätää lainkaan. Se oli siinä. Yllä olevassa kuvassa salamalla otettu kuva on vanginnut alemman kuulan heiluriliikkeen vasenmman puoleisen ääripisteen.
Ohessa vielä lyhyt video Wingin käynnistä synkkauksen jälkeen. Onko se sitten tasaisempi, kuin aikaisemmin? Ei paljon eroa, jotain kuitenkin.. Saa nähdä sitten onko eroa liikkeellelähdössä ja ajossa.
Videolla on jo originaali satula paikoillaan. Ostin sen Ebayn kautta jenkeistä. Ihan kohtuu kuntoinen on ja ajan henkeen sopivampi.