06 tammikuuta 2015

Goldwing huollot, sytytyspuolat

Yli 30 vuotta voi olla jo aika pitkä aika sytyspuolille, kuten myös sytytysjohtimille että tulpanhatuillekin. Niinpä ajattelin uusia kaikki ko. osat varuilta. GL1100 -83 Goldwingin oikeat sytytyspuolat ovat varaosanumeroltaan 30505-MB9-003. Saatavuus alkaa olla jossain määrin hankalaa, ehkä jo. Koko sytytyshän koostuu koneen takaa kampiakselin jatkeelta löytyvistä kahdesta pick-up käämistä/mekaanisesta alipaineennakkosäätimestä, kahdesta "igniteristä" sekä kahdesta 0.4 ohm:in puolasta. Wingikin käyttää ns. "wasted spark" systeemiä. Eli tässä tapauksessa oikeanpuoleinen puola on sylintereille 1 ja 2 ja vasen sylintereille 3 ja 4. Molemmat puolat tuottavat kipinän yhtäaikaa kahdelle sylinterille, vaikka toisessa on työtahti ja toisessa huuhtelutahti menossa. Järjestely yksinkertaistaa ja halventaa systeemiä. Perusennakko on vuosimallista 1982 eteenpäin 10 astetta kierrosluvulla 950 kier/min:ssa. Ennakko alkaa säätymään 950 kier/min ja on maksimissaan 38,5 astetta 3000 kier/min:ssa. 

Sytytysjärjestelmähän on ns. TI eli transistor ignition. Igniterejä tai sytytysyksiköitä on kaksi kappaletta ja sisältävät tarvittavat transistorit puolien primääri virtojen kytkemiseksi päälle ja pois. En lähde arvelemaan, kuinka dwell aika on hanskattu. Onko se 180 astetta, eli pick-uppien välinen astekulma, vai onko ignitereissä asia hoidettu. Pick-up käämi antaa impulssin igniterille. Igniter päästää virran kulkemaan puolan primääri puolen läpi maihin, ja tietyn millisekunnin kuluttua virta katkaistaan, jolloin indusoituu sekundääri puolelle tarvittava korkeajännite sytytystulpalle. Wingissä on käytetty ennen puolia ns. ballast vastusta, mikä tässä tapauksessa on 1.5 ohm/40 W. Tuleva virta ohjataan vastuksen läpi ennen puolaa. Molemmille puolille on yksi yhteinen vastus, koska aina vuorotellen jompi kumpi puola on jännitteellinen. Näin kokonaisresitanssi on primääripuolella 1.9 ohm kummallakin puolalla.



Äkkipäätä laskettuna tuo 40 watin vastus voisi olla esim. 50W tai jopa 100W. No, hyvinhän tuo on sen 30 vuotta selvinnyt. Antaa olla entinen toistaiseksi. Yläpuolen kuvassa uudet puolat jo paikoillaan telineissään.

Puolat itse sijaitsevat melko hankalassa paikassa veikki-tankin alla runkoputkien välissä. Jouduin iroittamaan paisuntasäiliön sivuun, jotta telineiden kaksi ruuvi pääsi irroittamaan. Tietysti tulpanhatut täytyi myös irroittaa, ennenkuin puolat telineineen sai pyörän oikealta sivulta ulos.


Kuten kuvasta näkyy vanhat puolat ovat merkinnältään BW82-TR1. Kuvssa puolapaketti jo tulollaan ulos.

Puolat puhdistettuani totesin niiden olevan päällisin puolin ehjän näköiset. Ulkonäkö ei aina kerro koko totuutta. Viime syksynä ne "tuntuivat" toimivan ihan ok, mutta nyt on uudet kuitenkin. Samalla pääsin uusimaan uudet tulpanjohdot ja viime syksynä jo ostamani uudet hatut. Jätän entiset puolat varaosiksi..
Maailmalla käyttävät uusina puolina esim. auton puolapaketteja. Miksipäs ei, jos vaan nuo ohmit täsmää riittävän lähelle. Itse pidän tärkeänä vaihtaa puolat 30 vuoden jälkeen, vaikka ne tuntuisvat toimivan edelleen. Paljon on myös tapauksia, että alkuperäiset ovat halkeileet aiheuttaen käyntihäiriöitä.


Pääsin myös hyödyntämään jälleen kerran pientä ultaäänipesuriani vanhojen johtojen liitimien puhdistukseen. Näin tällä kertaa..

2 kommenttia: