15 toukokuuta 2024

Honda NC700XA 2012

Tuli aika taas vaihtaa pyörää, ja tällä kertaa ajattelin palata takasin Hondaan ja hiukan nuorempaan, kuin Kawasaki oli. Eli otsikon mukainen Honda NC700 tuli taloon mittarilukeman ollessa 39030 km. Ruotsin tuontia ja huoltokirja mukana, eli varmaankin kilometrit pitää paikkaansa.


Honda esitteli ko. pyörän 2012 sanoen, että NC = New Concept. Honda autosta (Jazz?) otettu moottorin puolikas, kampikulma muutettu 270 asteiseksi. Kuutiotilavuus 670cc, 52 hv ja 61 Nm. Ei mikään tykki siis tämäkään, eikä minulle tarvitsekkaan olla. Jostain näin vääntökäyrää, että jo 2600 rpm olisi 90% väännöstä käytöstä ja tosiaan Honda on moottorin puolesta kuin ajaisi diesel-autoa. Alhaalta vääntää mukavasti ja maantienopeudet tuntuvat kyllä mukavilta moottorin puolesta. Pitkäiskuinen kone ja maksimi kierrosluku 6400 rpm. Todella matala moottoripyörän moottoriksi!
Venttiilivälykset ruuvisäätöiset ja muutkin huoltokohteet kivasti esillä tee-se-itse miehelle. Hyvä niin. Suorasuihku, ABS-jarrut jalkajarrulla linkitetty taakse ja eteen. Edessä kolme jarrumäntää, takana kaksi. Jalkajarrun painallus jarruttaa takaa molemmilla männillä ja edestä keskimmäisellä. Jarrukahvasta etujarrun kaksi uloimmaista mäntää painaa jarrulevyä.
Pyörässä tuli mukana Hondan omat kovat laukut, Givin Touring pleksi, Givin leveämmät jalkatapit ja Oxford kahvalämmittimet. Ihan hyvä.


Pyörä oli huollettu Ruotsin puolella viimeeksi 34332 km:n kohdalla. Öljyt, suodatin, ilmansuodatin, ketjut ja rattaat, venttiilivälyksien säätö ja jarru- ja jäähdytysnesteet. Heti ajattelin huoltoja ja seuraavat huollot ja parannukset tuli tehtyä:

- öljyt ja suodatin + RVS
- uusi H4 poltin (ihan varuilta)
- keskijalan asennus (ei kuulu perusvarustukseen)
- syylärin suojaritilä
- etulokarin jatke
- kännykkäteline
- yleistä voitelua

Vielä listalla olisi etuiskunvaimentimien öljyjen vaihto, koska huoltokirjasta ei löydy mainintaa ko. toimenpiteestä.

Pyörää koeajaessa kaikki tuntui pelaavan ok. No, kotona tallissa pyörän ollessa keskijalalla takapyörää vääntäessä puolelta toiselle huomasin pienen välyksen. Ei muuta kuin takapyörä pois ja niin sieltä löytyi, että jarrulevyn puoleinen laakeri 6204-2RS oli saanut vettä sisäänsä ja oli jo ehtoopuolella. Molemmat vaihtoon. Onneksi ko. laakerit ovat kovin yleisiä, eivätkä siis kalliita. Taka-akselistossa on kaikkiaan kolme laakeria. 2 x 6204-2RS ja kolmas 22x50x15 merkinnällä tuplasuojattu ns. rataslaakeri. Se oli minusta täysin kunnossa, niin kuin oli toinen runkolaakereistakin (vaikka sen toki vaihdoin). Kolmas laakeri näyttää olevan kooltaan harvinaisempi ja kalliimpi. Pitänee myöhemmin hankkia se jostain hyllyyn..


Parin sadan lenkin heitin veljen mökille kalaan ja ainakin vielä olen tyytyväinen hankintaan. Kaikki pelaa ja matka-ajo tuntuu hyvältä, vaikka lähtisi pidemmälle matkalle!